Så hamnar knivar på villovägar

En del knivar är riktigt dyra och då ser du nog till att hålla reda på den. Men andra är kanske helt vanliga knivar som ingen tänker mer på. Då är det lätt att de kommer bort eller läggs på fel plats. För det mesta gör inte det så mycket men ibland kan det bli helt fel. Speciellt om det är fråga om vassa knivar som hamnar i fel händer. Ett barn kan skada sig ganska rejält med en kniv, och likaså ett djur. Därför är det bra att alltid veta exakt var du har dina knivar. 

Förutom att någon kan skada sig finns det andra anledningar till att inte lägga knivarna var som helst. Bland annat så kan det vara en miljöfara. Knivar är gjorda av ett material som inte bryts ner av naturen, och bör därför hållas borta. Men folk är slarviga eller så bara händer det något som gör att knivarna försvinner. Det viktiga är att vara uppmärksam och göra ditt bästa för att de inte hamnar på helt galen plats. 

Snygga och användbara knivar

Nu är det dock inte alla knivar som är enkla eller billiga. Naturligtvis kan du finna snygga knivar till ett rimligt pris, speciellt om du söker på nätet. De kan vara både praktiska och vackert utformade, kanhända med några speciella dekorationer. Eller om du är en person som tycker om knivar kan det vara en trevlig sak att köpa som souvenir när du är ute och reser. 

Knivar kommer i så många olika modeller och utformande. Ska du göra något speciellt bör du välja en kniv som är anpassad till uppgiften. Men om det bara är för att samla eller för att du tycker om den så spelar det ingen roll. Då är själva kniven viktigare än syftet. Läs mer på https://www.lamnia.com/sv/sc/5/knivar/knivar-med-fast-blad?gid=1&sgid=5&sin=173

En del föredrar knivar som är hopfällbara. De är lätta att ta med sig var som helst och är skyddade i fickan eller ryggsäcken. Naturligtvis är de inte lika stadiga som en kniv med fast blad, så återigen är frågan hur du ska använda den. Du kan alltid ha en slida där du förvarar kniven. Det håller den vass och du undviker skador på folk och packning. Du hittar knivar med fast blad på https://www.lamnia.com/sv/sc/5/knivar/knivar-med-fast-blad?gid=1&sgid=5&sin=205

Lagar om var du får ha kniv

Nu är det ju inte bara att sätta kniven i svångremmen och åka in till stan. Det finns ganska stränga regler om var och hur du får använda kniv. Bland annat så är det rent generellt inte tillåtet på allmänna platser. Naturligtvis finns det undantag, och det kan löna sig att känna till dem. Du får, till exempel, ha med dig kniv när du har en picknick. Men inte någon kniv för slagsmål eller kamp, utan vanliga knivar som har att göra med mat och grillning. 

Vissa yrkesgrupper får bära med sig kniv, men bara när de är på jobbet. Många poliser och hantverkare har behov av att ha kniven med sig, för att bara nämna ett exempel. Du kan även handla en kniv och bära med dig den hem. Till och med ta en liten omväg och se på bio eller något annat offentligt. Däremot så är det nog bäst att den är inslagen. Allt för att du inte ska hamna i blåsväder om någon skulle få för sig att kontrollera dina kasse. Man tog med sig kniv in i riksdagen. Läs mer på den här sidan i Barometern

När knivarna kommer bort

Varje dag så kastas massor av knivar. Inte med flit utan av misstag. Det är så lätt när du äter mat i skolmatsalen att besticken slinker med när du kastar resterna.  Inte bara barn är bra på att göra det är utan det är något som sker på de flesta matställen. Vad som sedan händer med besticken är en gåta. I alla fall för de flesta. De som jobbar med återvinning har sett hur mycket skräp som följer med det som borde vara rent biologiskt avfall. Och alla vet vad denna sorts material kan göra med naturen. Men eftersom de flesta inte gör det med flit så handlar det nog mest om medvetenhet. Ingen skulle lägga en kniv eller gaffel ute vid ett vattendrag. Så därför bör du vara försiktig så de inte hamnar i soporna av misstag. 

SVT skriver här om knivar på villovägar. Det är ett ganska häftigt projekt som gjorts för att informera allmänheten. Göra dem medvetna om vad som händer och sker med våra bestick. Hur vanligt det är att man kastar dem och att de därmed hamnar i högen med ekologiska sopor. Som sedan ska komposteras och läggas ut i naturen. Besticken hör inte hemma i naturen och därför krävs det stora resurser för att sortera bort dem. En utgift som egentligen är helt onödig. Det räcker ju med att vara försiktig från början. 

Vad du kan göra med knivar

Så en del gör en tron av gafflar. Det är riktigt imponerande även om de hittat gafflarna på fel ställe. Men du kan också ta helt vanliga bestick och göra smycken. En del gamla silverskedar eller knivar är så vackra. De har ett dekorerat skaft och du kan skapa något fint av dem. Andra föredrar att behålla knivarna som de är och lägga dem i ett vitrinskåp. Där är de skyddade och du kan njuta av att se på dem. Om de är värdefulla kan det vara bättre med låsbara skåp eller lådor. Men gärna med glas så att du inte gömmer bort dem.

De flesta brukar dock sina knivar för något praktiskt. Du kan inte tänka dig att åka ut och fiska utan en kniv, eller gå på vandring i skogen. Det är en del av standardutrustningen, och ofta har du mer än en sort med dig. De som har gård brukar också ha en bra kniv till hands. Den behöver inte vara så stor, bara den är vass. Det viktiga är att hålla reda på sina knivar så att de inte kommer på villovägar. 

Leave a Reply