Så förändras konsultens jobb i framtiden

Genom alla tider har det funnits en marknad för konsulter. Om du ser på definitionen så handlar det nämligen om att anlita någon som kan tillföra företaget en viss kompetens som du har behov av. Det är inte alltid möjligt eller ens praktiskt lönsamt att ha allt du behöver bland dina anställda. Med personal så följer det ju flera andra ansvarsområden och utgifter. När du hyr in en konsult så betalar du bara för de tjänster du har behov av.

Det är klart att vissa konsulter kostar en bra slant. Vill du ha någon som är specialist och verkligen kan ge dig det där lilla extra så får du betala. Men de flesta behöver bara någon som är duktig på sin sak. En specialist, ja, men inom vissa gränser. Om det handlar om en expertis som du kanske har nytta av fortlöpande så kan det i vissa tillfällen vara bättre att anställa någon permanent.

Lära sig bli konsult

Trots att det så gott som alltid funnits konsulter av olika slag så börjar arbetsbilden se något annorlunda ut. Hela tiden så förändras affärsvärlden. Bland annat så är det mycket som utförs med hjälp av olika slags teknologi nu för tiden. Detta har lett till en helt ny grupp konsulter, nämligen de som jobbar inom IT. Inom denna grupp finns det flera branscher och utgreningar, för många satsar på att bli riktigt bra inom en speciell nisch. Ett annat område där konsulter är eftertraktade är när företagare vill förbättra sina arbetsmetoder. Du kan ha en riktigt bra affärside’ men det gäller även att få fram den i praktiken. Dina medarbetare kan behöva en uppdatering, eller så har det kommit upp nya rön inom ämnet. Konsultbolag1 erbjuder flera kurser.

Just en kurs kan vara ett bra sätt att komma igång. Att förbättra effektiviteten och därmed produktiviteten på arbetsplatsen. Sedan finns det ju faktiskt mycket som du inte kan helt enkelt. Det är ju därför som en konsult kontaktas från första början. Men istället för att alltid anlita en dyr konsult så kan du använda dem till att vidareutbilda personalen. Det är ett bra sätt att bli modernare och mer effektiv. Om konsultbolaget kan du läsa mer på hemsidan.

Viktigt med bra konsulter

Nu är det ju inte alltid så lätt att hyra in en konsult, eller ett team med konsulter. Du måste hitta någon som faktiskt kan det som ska göras, men också någon som respekterar tidsfrister. För det är du som är ansiktet utåt. Det handlar om dina kunder som förväntar sig att ett visst arbete blir färdigt i tid. Om det inte fungerar så kan du inte skylla på konsulten, även om de är roten till förseningar.

Ett annat vanligt problem är att konsultbolaget inte skickar ut de experter du trodde du skulle få. Under förhandlingarnas gång flyger de in seniora konsulter, kanske från ett annat land. Men när det sedan är dags att komma igång med arbetet så skickar de ut mindre erfarna personer. Om det handlar om större projekt kan det ibland vara svårt att klaga eftersom du kanske inte har så många andra alternativ. Computer Sweden skriver i en artikel om hur viktigt det är att anlita en konsult med goda kunskaper.

Behov av olika konsulter

Det är inte bara behov av bra konsulter i ett redan etablerat företag. Allt beror ju på vilken sorts konsulter det är fråga om. Realtid.se skriver här om hur det kan vara smart att anlita konsulter redan i uppbyggnadsfasen av ett företag. Det måste inte vara någon som är med hela vägen fram till att företaget är etablerat. Istället är det många som använder sina första inkomster till att hyra in konsulter vartefter.

En konsult är alltså en utomstående person som tillför ditt företag något speciellt. Du hyr in deras tjänster. Eftersom IT är ett så pass vanligt område kan det med fördel användas som ett exempel. Många verksamheter bygger i alla fall en del av sina tjänster på IT. Och om inte annat så behöver de ett bra system för sina egna syften. Det är alltså viktigt att redan från början koppla i konsulter som kan göra det möjligt att gå vidare.

Det är klart att om du har tillräckligt med finansiering så kan du lägga det på olika konsulter. De kan hjälpa dig få den allra bästa personalstyrkan. Kanske ge kurser när du hittat folk du vill satsa på. Det senare är egentligen något som försiggår fortlöpande. Har du bra personal omkring dig så lönar det att satsa lite extra på dem. Istället för att hyra in nytt folk så kan du låta dem få förkovra sig.

En bransch i utveckling

För inte så länge sedan hade konsulten en annorlunda roll. Många företag lade ner större resurser på att hålla sig med egen personal. Att anlita konsulter har alltid varit en del av affärsvärlden, men idag har det vuxit till sig ganska mycket. På sina håll har det blivit vanligare att anlita någon utomstående för mer eller mindre tillfälliga uppdrag än att ha en stor personalstyrka.

En av anledningarna är det som redan nämnts, nämligen att det kostar pengar att anställa någon. Du kan inte bara skaffa personal vid behov och sedan avskeda dem när projektet är avslutat eller tiderna blir hårdare. Istället har du ett stort ansvar för dina anställda. De ska ha lön i tid, vara föräldralediga vid behov och har rätt till flera veckors betald semester. Vilket inte är något problem när det handlar om ett måttligt antal.

Men vartefter konkurrensen ökat och resurserna ofta förblivit de samma har många börjat tänka om. IDG.se skriver här om hur konsultbranschen förändras. Dels har de uppgifter som lämnas över till konsulter justeras och vuxit till sig. Men det är nu också vanligare att ta in konsulter. Trots att de kostar lite mer för tillfället så blir det många gånger billigare och enklare i längden.

Dags att öppna en ny dörr

Det är helt naturligt att allting förändras och det har även öppnat nya möjligheter för många personer. För när efterfrågan av konsulter ökar så finns det stor chans att du kan komma igång med något nytt. Kanske starta eget eller börja en ny karriär. Vissa personer trivs riktigt bra med att vara anställda. De kan göra karriär på en och samma firma, eventuellt byta upp sig till ett mer intressant jobb vid ett senare tillfälle.

Andra däremot vill ta risker och växa till sig lite snabbare. De föredrar att jobba för sig själva, att kunna styra sitt arbetsliv lite mer. Då kan jobbet som konsult passa bra. Du måste inte ha eget företag för att kunna vara konsult. Dels finns det flera bra bemanningsföretag som hyr ut konsulter. De tar hand om allt det praktiska och fungerar som en mellanhand. Eller så kan du jobba för en renodlad konsultfirma.

Det viktiga i sammanhanget är att alla ska kunna jobba med något de trivs med. Konsultkulturen, om du kan kalla den så, har öppnat vägen för nya möjligheter. Samtidigt har denna trend också gett företag chansen att gå framåt på ett helt annorlunda sätt. De flesta håller med om att konsulter alltid kommer att behövas, på ett eller annat sätt. Så helt klart är det något att räkna med.

Leave a Reply