Inte bara jägare använder jaktkläder

Friluftsliv har blivit en populär hobby hos svenskarna. Det finns mycket att göra i skogarna. Du kan bland annat plocka bär, campa eller utforska nya områden. Förr i tiden var det främst jägarna som vandrade runt i skogarna. Deras influenser har satt en stark prägel på de andra grupperna som har letat sig ut i naturen.

Jaktkläder är en sådan prägel. Deras kläder är helt anpassade för att vistas i terräng. De är också färgade för att man ska smälta in bra med omgivningen. Just denna faktor kanske inte är superviktig för människor som inte bedriver jakt. Samtidigt kan man inte bortse ifrån att det ger en extra bra känsla när man smälter in med sin omgivning.

Krasst sett kan man också säga att det ökar sannolikheten för att komma nära skygga djur. Ett exempel är rådjur. Rådjuren är kända för att lägga benen på ryggen när människor närmar sig. 

Man ska inte heller underskatta den svenska naturens diversifiering. Det finns träskmark, bäckar och kalmark. Lägg därtill årstiderna som skapar utmaningar i sig. Stora snödrivor under vintrarna till regnigt och kargt under vår och höst. Allt detta skapar ett behov av robusta kläder som kan stå emot det stundtals tuffa klimatet. 

Slutligen får vi inte heller glömma vikten av att lägga lite extra pengar på sin hobby. En person som plockar bär vill med stor sannolikhet bära funktionella kläder. Detta skapar nämligen en bättre känsla, även om plånboken blir något tunnare.

Behöver du fler verktyg som kan hjälpa dig när du är ute i skogen? Ett kikarsikte från Lundhs är en bra present. Med ett kikarsikte kan du spana efter djur eller nya smultronställen. Det gäller bara att ta sig upp till en höjd för att få en bra utsikt. 

Hur dessa kläder fungerar

Det finns inte dåliga väder bara dåliga kläder. Detta talesätt har du förmodligen hört mer än en gång i ditt liv. Faktum är att dessa ord stämmer väldigt bra in på hur det är att vistas i naturen. Klär man sig rätt så kan man vara ute i skogen flera dagar.

Om du däremot väljer fel klädesplagg så finns risken att du både blir blöt och sjuk. Nedan listas några faktorer som är bra att känna till. 

  • De inre plaggen, exempelvis t-shirt och underbyxor är avsedda att fånga upp fukt. Det är i grund och botten dessa kläder som tillåter dig att hålla värmen. Ibland kan du behöva byta underkläder om du blir svettig när du är i skogen. Generellt sett brukar dock dessa plagg fånga upp all fukt.
  • De yttre kläderna är gjorda av robusta material. Det kan exempelvis handla om regnkläder som håller vattnet borta från kroppen. Många människor som vill köpa jaktkläder tänker just på dessa yttre plagg. 
  • Faktum är dock att man måste prioritera underkläderna. Det är som sagt dessa plagg som håller dig varm, speciellt när du börjar svettas. 
  • Klädföretagen har länge experimenterat med att ta fram det bästa materialet för dessa klädesplagg. Det finns nämligen en bra anledning till detta. Blöta kläder och kalla temperaturer ökar risken för att bli sjuk.
  • Med åren har man dock tagit fram material som snabbt suger åt sig det blöta och gör det möjligt att vara i skogen under långa perioder.

Vill du se vad marknaden har att erbjuda? Mycket att välja mellan hos: https://www.lundhs.com/kategori/jaktklader/

Lundhs har bedrivit verksamhet under flera år och de är kända för att ha ett stort sortiment. Det är alltid värt att lägga lite extra pengar på robusta kläder. Vi har givit flera anledningar till detta under denna rubrik.

Jägarnas evolution  

Jägarna passerar i likhet med andra grupper genom olika trender. Förr i tiden var reglerna enklare:

  • Bra jaktutrustning ett måste inför älgjakten.
  • Jaktlagen skulle vara små och sammansvetsade.
  • Varje lag hade sina favoritställen.
  • Valet av kläder var inte särskilt viktigt.

Vi har redan kunnat konstatera att dagens inofficiella regler är betydligt viktigare. Detta inkluderar bland annat vilka kläder man bär. Det inkluderar också vilka marker man jagar över. Nutidens jägare har nämligen mer kontakt med andra lag i regionen.

Det är inte bara de inofficiella reglerna som är viktiga att följa. Många jaktlag tar myndigheternas lagar och krav på stort allvar. Förr i tiden försökte man sätta sina egna regler. Man följde endast myndigheterna för att man skulle få ha kvar sitt vapen. Licensreglerna har nämligen alltid varit strikta. 

Allt detta skapar en bättre sammanverkan med naturen och djuren. Det finns ingen anledning till att stressa djuren i onödan. Det finns inte heller någon anledning till att de ska behöva ändra deras levnadsvanor på grund av att människor stampar in på deras territorium.

Man skulle kunna säga att mjukare värden har fått en större plats. Detta visar sig bland annat genom de kläder som har blivit vanliga. I denna artikel har vi också beskrivit andra samhällsgrupper som har anammat denna klädstil.

Sammanfattning

SVT rapporterar om politiker som trivs i jaktkläder. Sammanfattningsvis kan man säga att alla människor mår bättre av att jakten är mer reglerad och att de olika lagen tar detta på allvar. Detta ger dessutom plats för en svårare typ av jakt där man försöker jaga djur baserat på erfarenhet och tålamod. Man skulle kunna säga att det är raka motsatsen till aktiv jakt.

Det är svårt att säga om antalet jägare kommer att öka i framtiden. Förmodligen kommer de bli allt fler på grund av det ökade intresset för friluftsliv. Detta är en bra inkörsport för människor som sedan tidigare kanske har ett intresse för vapen. 

Leave a Reply