God förberedelse minskar riskerna vid födseln

Att föda barn är inte lätt. Det gör ont och medför vissa risker. Naturligtvis är det mycket säkrare idag än för bara 50 år sedan. Tekniken har gått framåt och om något skulle hända så finns det mer hjälp att tillgå. Samtidigt så kan du själv göra en hel del för att det ska gå smidigare. Redan vid ett tidigt stadium i graviditeten kan du börja med förberedelserna.

Förutom att saker och ting kan hända så gör det faktiskt ganska ont att föda barn. Det är en naturlig process men det gör inte saken lättare. Även här så kan du hjälpa dig själv, genom att vara förberedd och ta dig tid att gå en del kurser medan du väntar på den stora dagen. Din partner kan gärna vara med så att hen kan stödja dig under förlossningen. 

Hur du underlättar förlossningen

Det handlar om att ha kontroll över din kropp. Så gott det går kanske man ska tillägga för att vänta barn och föda är ofta en helt egen process. Hela kroppen förändras och du känner inte riktigt igen dig själv. Till och med de som inte är så känslomässiga upplever att små saker påverkar dem starkt. Hormonerna strömmar igenom dig, vilket ju är en förutsättning för att du ska klara av det. Mitt uppe i allt det här tänker du på det okända, i alla fall om det är ditt första barn. En förlossning kan verka skrämmande, men det behöver den inte vara. Föda utan Rädsla har varit till hjälp för många. 

Ju mer du förstår hur det fungerar inne i dig själv, desto lättare är det att få ett grepp om det. Många har blivit hjälpta av att lära sig andas. Det kan låta enkelt, men det fungerar faktiskt. Om du kan andas djupt och lugnt så kan det hjälpa dig uppleva smärtorna på ett helt annat sätt. Det kan tillåta dig att delta mer i förlossningen och få den där upplevelsen som de flesta önskar sig. Varför inte ta en intressant profylaxkurs i Stockholm

Vad innebär profylax?

Ordet betyder mer eller mindre förebyggande åtgärd. I sammanhanget så handlar det om att förebygga problem vid förlossningen. Fokus ligger på att kontrollera andningen, men det är mer som ingår. Det handlar om förberedelse. Inte bara för kvinnan som ska föda fram barnet, men även för partnern. Tillsammans kan de lära sig mer om vad som kommer att hända, och hur de ska kunna tackla det på allra bästa sätt. Om du lärt dig profylax på kursen så blir förlossningen lättare. 

Även en kvinna som är helt ensam om att föda barn kan ha nytta av en profylaxkurs. Kanske ännu mer, för du behöver all den hjälp du kan få. Här kan också en doula vara extra viktig. En kvinna som vet vad det innebär att vara helt utlämnad till din kropp. Hur det känns att uppleva smärtor som aldrig verkar gå över. Men också den där känslan av total lycka när du äntligen håller din lilla bebis i famnen. Det är som en stor våg av upplevelser som bara sköljer över dig. 

På sina håll kan du få en doula som talar ditt språk. Det har visat sig vara traumatiskt ibland för invandrarkvinnor att föda barn på ett helt nytt sätt. De kanske har varit med om hemska saker, förlorat sin partner eller på annat sätt blivit extra känsliga. Men även en helt vanlig kvinna som är ny i landet. Som kan språket mer eller mindre, men ändå gärna har en stödjande hand av någon som hon verkligen kan förstå. 

Saker du inte kan påverka

Det är klart att vissa saker ligger utanför din kontroll. Alla kurserna och förberedelserna är en hjälp, men ibland beror det inte på dig. Barnet måste komma ut och ibland behövs det professionell personal. Kejsarsnitt kan bli det enda valet, för det finns vissa faktorer du inte känner till. Men genom att vara förberedd på det mesta så kommer det ändå att vara lättare för dig att klara av allt. 

Rasen kan påverka din förlossning. Hör mer på Sveriges Radio. Inte så att en viss ras har svårare för att föda barn än andra. Men det kan vara deras erfarenheter som gör det mer komplicerat. För allt som händer i livet sätter sina spår inne i kroppen. Det faktum att kvinnor föder barn i krigshärjade länder och under andra extrema omständigheter visar dock att de är ganska härdiga. Att föda barn fortsätter att vara en naturlig sak, men du kan helt klart göra det bättre för dig. 

Göra det bästa av situationen

Så även om det kan tillstöta komplikationer så är det en hel del du kan göra själv. Genom att göra ditt bästa att följa en sund livsstil långt innan du blir gravid så lägger du grunden för en starkare kropp. Fortsätt med motion genom graviditeten, även om det inte är så avancerat. Det räcker med promenader eller yoga för att du ska må bättre och orka med allting. Sedan gäller det att förbereda ditt sinne, dina mentala kapaciteter. Ta en profylaxkurs, lär dig hantera din andning och rikta in dig på vad som kommer att hända. 

Alla dessa förberedelser kan göra stor skillnad. Vare sig du planerat att ha barn eller inte så behöver du hjälp och stöd vid förlossningen. Det kan bli en positiv upplevelse tack vare att du inte lämnar allt åt slumpen. Så var snäll mot dig själv och satsa på att föda utan rädsla. 

Leave a Reply