Gamla kyrkor måste saneras

När du går in i en gammal kyrka är det som att resa bakåt i tiden. Du kan nästan känna svunna generationer som suttit där inne och lyssnat till prästen. Idag är det många kyrkor som är mer eller mindre tomma på söndagarna. Men förr i tiden så kom alla från gårdar och byar för att be tillsammans. Nu är det inte alla kyrkor som är lika fräscha, även om de klarat sig bra under omständigheterna. Men det börjar bli dags att sanera en del av dem. 

Det handlar inte bara om religion när du sanerar eller renoverar en kyrka. För de är en del av kulturarvet och landets historia. Mycket hände här, och tidigare hade kyrkan stor makt över folks liv. Det är kanske därför som de byggdes så fantastiskt. De har motstått väder och vind under flera generationer och har alla chanser att fortsätta några hundra år till. Med lite omsorg vill säga. 

Fukt och röta stora bovar

Bland det värsta som kan drabba en byggnad är fukt. Det är ganska enastående hur de kan klara av starka vindar och kalla vintrar. Men när fukten får fotfäste så blir det svårt. En av orsakerna är att vatten utvidgar sig när det fryser till. Så bara några få droppar fukt kan spränga sönder delar av ett hus. Ju mer det sprider sig desto värre blir det naturligtvis. Med andra ord är det något du verkligen vill undvika. Ta dig en titt på Avfuktningsteknik här

För även om du skulle upptäcka fukt inuti huset så är det inga problem. Det kanske finns på fasaden, grunden eller på taket. När du ser var det finns så gäller det att göra något åt det. Kalla in experterna och se vad de har att säga. Det kanske räcker med att torka ur grunden, vinden eller var du än har funnit problemet. Till och med mycket skadade hus kan saneras, även om det tar lite tid. Få mer information om deras utbud. 

Vad som händer om du inte hindrar fukten

Fukt kan alltså förstöra ett hus. Det äter upp material som annars är mycket starka. Sakta men säkert så vittrar byggnaden sönder, vilket är helt onödigt. Men ibland så är det inte bara själva byggnaden som lider. Fukt kan leda till mögel, och det är verkligen farligt. Sporerna är mycket små och sprids med luften. Det gör att om de kommer in i ventileringssystemet så kan alla rum bli infekterade. Och mögel kan vara farligt för människor att andas in. Kyrka får miljonbelopp till mögelsanering

Ibland så upptäcker du inte fukt eller mögel förrän de som vistas i lokalerna redan är sjuka. För en del kan det vara återkommande luftvägsinfektioner som är ett tecken på att något inte är riktigt rätt. Barnen är alltid sjuka, och det verkar aldrig ta slut med antibiotikakurerna. Astma och andra allergier kan också uppstå om det finns mögel i huset. Eftersom en del av de här problemen kan fortsätta långt efter du har fått bukt med möglet så är det bäst att ta itu med det så fort som möjligt. 

Ett sunt och friskt hus

Alla mår alltså bättre av ett regelbundet underhåll av byggnaderna. Det är inte bara gamla kyrkor som ska saneras, ibland kan det vara ditt hem som är sjukt. Nu för tiden så är vintrarna inte lika kalla som tidigare, och somrarna är bra mycket varmare. Det leder till ett nytt klimat, och många svenska hus är inte byggda för att klara av det. Du måste därför vara ännu mer uppmärksam på hur ditt hus mår. Ibland krävs en större renovering för att ventilationen ska räcka till. 

Det är som sagt ganska sällan som det krävs en större sanering eller renovering. Speciellt om du bygger ditt hus själv, eftersom du då har mer kontroll över hur det görs. Se till att ha tillräckligt med ventilation överallt, inklusive grunden och källaren. Frisk luft är ett måste, men det betyder inte att du ska ha det dragigt. När det är kallt gäller det att hitta en balans mellan att ha syrerik, fräsch luft och inte låta värmen slippa ut. En balansgång som inte alltid är så lätt att uppnå.

Dra nytta av expertisen

Det är därför som du gör väl i att anlita en specialist för att syna huset i sömmarna. Någon eller några som kan sina saker. Gå noga igenom tak och fasad, för det är det skal som skyddar huset från vädrets makter. För de som bor på västkusten brukar det behövas en renovering eller underhåll lite oftare. Luften är fuktig och salt, en kombination som tär på de flesta material. 

Ibland kan det löna sig att skapa en sorts roteringslista. Du slipper stora arbeten, och kan istället ta en sak i taget. Andra föredrar att göra en storrenovering och sedan vara klara med det. Allt beror på dig men även på ditt hus. Olika material blir slitna fortare än andra. Vissa fasader, till exempel, kan stå i årtionden utan att du behöver lyfta ett finger. Såvida inget speciellt kommer upp. 

Ibland måste gamla kyrkor saneras. När de blir fria från möglet kan de stå några hundra år till. Det samma gäller för bostadshus. Till och med trähus står kvar efter nästan två hundra år, tack vare ett regelbundet underhåll. Tänk vad mycket du kan göra med ett sunt hus, och vilken glädje du kan ha av din byggnad. Kanske även kommande generationer om du sköter om det ordentlig. 

Leave a Reply