Det behövs större kontroll över personalliggare

är det mer än tio år sedan som det blev lag på personalliggare. Det är inte alla branscher som måste föra en, utan bara vissa yrkesgrupper. Men det täcker ganska stora delar av samhället ändå, eftersom det handlar om restaurang-, bygg-, frisör-, och tvätteribranschen. Många arbetsplatser har ändå någon form av personalliggare, eftersom det inte bara är något som gynnar staten. Företagare har alltid varit intresserade av att ha kontroll över personalen. 

En av de främsta anledningarna till lagen om personalliggare är att hindra svartjobb. Du måste vid alla tider kunna visa upp vem som jobbat och hur länge deras skift är. Tanken är att det ska bli bättre konkurrens när alla jobbar på samma villkor. Om alla betalar arbetsgivaravgifter för alla sina anställda blir det en jämnare kamp om kunderna. Sedan finns det naturligtvis andra anledningar också till att personalliggare är så populära. 

Följa lagen på bästa sätt

Att det är lag med personalliggare är ett faktum. Staten delar ut böcker att skriva i för de branscher som är berörda. Du måste skriva in alla uppgifter med en penna som inte går att sudda, för att minska på fusket. Men lagen säger inte att du måste använda bok och penna för att göra det du ska. Egentligen är det konstigt att inte allt fler insett vilka fantastiska hjälpmedel som finns för att hålla koll på personalen. Vare sig du gör det för statens skull eller din egen. Du klarar dig inte utan en elektronisk personalliggare

När allting annat sker elektroniskt så är det bara naturligt att även personalliggaren ligger på data. Du slipper skriva in samma saker hela tiden, och det blir även enklare för personalen. I tillägg så kommer lönehanteringen att flyta på smidigare, med färre misstag och förseningar. Byggbranschen har redan kommit igång, för staten kräver att det ska skötas elektroniskt. De flesta tror nog att det kommer att spridas till andra branscher ganska snart. Slipp ID06 böter med bra planering. 

Bra system som underlättar jobbet

Staten kan när som helst komma på besök och kräva att få se personalliggaren. Har du inte allting i ordning så blir det dyra böter. Grundavgiften ligger på 12 500 kronor, och det är bara början. Det är klart att de inte har tid och resurser att komma till alla verksamheter. De gör stickprov eller har andra kriterier för att välja ut en verksamhet. Men det kan bli dyrt att ta risker, så det är bättre att vara förberedd. Vissa anser att det borde vara ännu större kontroll över personalliggare

Företag som gör allting lagligt önskar att kontrollerna vore tätare. De har inget att dölja, tvärtom så vill de gärna bli av med de verksamheter som fuskar med sina anställda. Det är svårt att hålla bra priser när allting är så dyrt. Om då någon inte betalar avgift för sina anställda sjunker deras kostnader rejält. För just personalkostnader är en stor utgift, som de flesta skulle vilja kunna reducera. Tyvärr har det i vissa fall inneburit att ärliga företagare inte klarar sig. Så det är inte så konstigt om de vill ha flera kontroller. 

Ha full kontroll över ditt företag

En annan fördel med elektroniska personalliggare är att du hela tiden kan ha tillgång till uppgifterna. De kopplas upp till internet, så du måste inte ens vara i ett speciellt land för att kunna se informationen. Det gör det lättare att ha full kontroll över ditt företag. En del system skickar ett sms till de anställda när de har glömt att logga in. Samtidigt så får arbetsgivaren ett meddelande, så att båda parter vet vad som sker. 

Eftersom byggbranschen redan är helt digitaliserad så har de anställda också fått speciella kort som de ska registrera när de kommer in till jobbet. De har funnits en tid men nu har de blivit ännu mer sofistikerade. Varje kort är kopplat till en speciell person som är identifierad på alla sätt och vis. Så vid varje givet tillfälle är det uppenbart vem som befinner sig på bygget. Intressant information om de nya ID06 korten

Följa reglerna för personalliggare

När du skriver i en bok måste du använda bläck som inte kan suddas ut. Det samma sker i ett elektroniskt system. Om något förändras eller raderas så syns det vem som gjort det och när. För det kan ju hända att du måste justera något, men det ska kunna styrkas av ett underlag. Det är inte bara att storebror vill se allting, utan det är alltså till din egen fördel också. 

De anställda mår bättre när det är lätt att klocka in sig. Samt när deras löner stämmer, vilket också är kopplat till personalliggaren. Det blir svårare för både anställda och företagen att fuska, som i sin tur leder till en jämnare konkurrens. Helt klart kan det kännas tungt att behöva skriva ner även när mormor kommer och hjälper till. Men det lönar sig i det långa loppet att följa reglerna. 

Leave a Reply