Därför är det viktigt med säkra medicinskåp

Det finns många saker som bör låsas in. Både i hemmet och på jobbet. Viktiga papper och värdefulla smycken, till exempel. Men även dina kläder och personliga tillhörigheter, i alla fall när du är på en offentlig plats. Egentligen är det något som alla gör varje dag, utan att tänka närmare över det. Du låser in dina saker på gymmet, lägger passet i kassaskåpet och ser till att hålla ordning på dina saker. Det som framför allt kräver ett säkert skåp är saker som kan skada andra om det hamnar i fel händer.

Vapen och mediciner, samt kemikalier, är sådant som du bör förvara på ett ansvarsfullt sätt. Ingen annan än behörig personal eller en vuxen person ska kunna komma åt dessa saker. Barnfamiljer vet hur snabbt det kan gå för en liten person att ta sig in på fel ställe. Och ingen vill att småbarnen ska få tag på städmedel eller tabletter. Resultatet kan vara en stor katastrof. Med andra ord är säkra medicinskåp ett måste i de flesta hem, och även på flera arbetsplatser.

Låsa in dina saker

På jobbet är det ofta viktigt att låsa in dina saker i ett skåp, samt på ovan nämnda gymmet. Det är inte fråga om paranoia eller att du tror att alla runt omkring dig är tjuvar. Istället är det en sorts försäkring. Lika gärna som du tar på dig säkerhetsbältet, ifall något händer, så kan du låsa in dina saker ifall det skulle komma någon oärlig förbi. En liten detalj som gör att du slipper otrevliga överraskningar. Det spelar ju ingen roll om det är dyrbart eller inte, dina saker ska inte tas av någon annan. Klädskåp för omklädningsrum på arbetsplatsen eller där du tränar.

De flesta arbetsplatser investerar därför i ordentliga skåp, likaså skolor, gym, bibliotek och museer. Det finns så många olika sorter att välja mellan så du hittar alltid något som passar in i din miljö. Dels så underlättar det för folk att kunna hänga av sig jackor och kassar medan de handlar, jobbar eller gör andra saker. Det håller också omgivningarna rena eftersom damm inte sprids lika lätt när allting är instängt. Framför allt så skyddar det mot tjuvar, eller tvärtom, skyddar folk från det som finns inne i skåpet. Kassaregister har ett stort utbud av utrustning. Här är mer om deras medicinskåp.

Mediciner som hamnar i fel händer

De flesta har en rad med olika mediciner hemma i skåpet. Febernedsättande eller smärtstillande är nog det allra mest vanliga. Gärna i flera olika varianter och styrka. Kanske i flytande form för barnen, en som passar bra för menssmärtor, den speciella sorten som passar för den som har astma, och så vidare. De flesta vill inte riskera att stå utan när de behöver en tablett. I tillägg så kanske du har muskelavslappnande, inflammationshämmande och annat som kan vara bra att ha. För att inte tala om du har receptbelagda mediciner…listan blir lång över vad som hittas i de flesta svenska hem.

Det säger sig självt att du inte vill att ett barn eller obehörig ska få tag på dina mediciner. Men ibland så är det inte de små som hamnar i en svår situation. På en del äldreboende eller avdelningar för förståndshandikappade har det hänt att patienterna kommit åt medicinerna, med mer eller mindre allvarliga konsekvenser. Så egentligen kan det vara bra at ha en vana att låsa in allting, oavsett var medicinerna finns. Aftonbladet uppmärksammar här vikten av att medicinskåp både är moderna och säkra.

Medicinskåpet på en del sjukhem eller sjukhus innehåller riktigt starka medel. Bra mycket farligare än de du finner i ett vanligt hem. Där är det ännu viktigare att allting låses in och att bara några få har nyckeln. Ofta är även rummet där det låsta medicinskåpet står stängt och bara behörig personal kan komma in. Allt för att skydda både folk runt omkring och för att inte medicinerna ska bli stulna. Langare och andra kriminella tjänar stora pengar på att sälja mediciner som vanligtvis är receptbelagda.

Vilka mediciner är allra viktigast?

Naturligtvis så ska du se till att alltid ha dina receptbelagda mediciner hemma. Om du har svårt att gå ut går det att beställa hem dem med leverans, eller så kan du ge fullmakt till någon annan person. Men förutom dessa brukar det vara bra att ha ett litet hemmaapotek. Inte bara med mediciner men andra saker som kan komma väl till hands. Expressen skriver i den här artikeln om privata medicinskåp.

Sårsalva, plåster och sårtvättservetter, ögondroppar och gärna en pincett brukar finnas med på listan över sådant som du vill ha hemma. Ska du ut och resa kanske vätskeersättning och solkräm ska läggas till. Tanken är ju att du ska klara av de mindre olyckorna själv, utan att det blir panik eller någon får lida onödigt länge medan du åker till apoteket. Självklart ska allting läggas in i ett medicinskåp, gärna ett som kan låsas om du har småbarn.

Ta ansvar för dina saker

Lite grand är det en fråga om att ta ansvar. Dels för att du inte vill bli av med dina saker. Ingen blir skadad om någon stjäl din jacka eller den blir tagen av misstag. Det kan bli jobbigt för dig eftersom du måste köpa nytt. Tyvärr är det ganska vanligt med stölder på dagis, tvättstugor och gym. Helt vanliga personer som ser ett märkesplagg och tycker det kan vara bra att ha. Därför låser man nu in allt fler saker. I skolorna har det länge varit vanligt med skåp, och ungdomarna uppmuntras hela tiden att vara försiktiga med sina saker. Många tvättstugor har ett extra lås så att bara den som har sina kläder där inne kan öppna dörren.

På ett laboratorium eller sjukhus handlar det mer om att ta ansvar för att ingen blir sjuk eller, ännu värre, dör av att de intar mediciner eller kemikalier som inte är tänkta för dem. På en avdelning kan du ha ganska stora mängder tabletter, så det går att göra sig illa även med svagare sorter. Sjuksköterskorna som har ansvar för medicinskåpet har en gedigen utbildning i botten. De vet hur kroppen reagerar på de olika substanserna och är mycket försiktiga så att allting blir rätt. Ofta kontrollerar de hellre en extra gång än ger fel medicin. Därför lämpar de sig att ta hand om nyckeln eller koden till medicinskåpet.

Så det är viktigt att satsa på kvalitet. Ett bra skåp med ordentligt lås för offentliga miljöer. Sedan gäller det naturligtvis att låsa det också. Helst ska risken för den mänskliga faktorn hållas på ett minimum. För allas säkerhet och hälsa.

Leave a Reply