Miljövänliga skolor

Det talas mycket om miljö och koldioxidutsläpp idag. Man uppmuntras att handla lokala grönsaker och ta bussen istället för bilen. Ju fler hushåll och organisationer som tar tag i det här, desto större effekt får det. En klimatsmart folkhögskola är ett sätt att bidra till framtida generationers goda hälsa.

MU45-ekologiska jordgubbarTill att börja med satsar många idag på hemlagad mat folkhögskola. Detta är bra för miljön, speciellt om man kombinerar med klimatsmart folkhögskola och handlar de produkter som framställs i området där skolan ligger. Särskilt frukt och grönsaker som hör till säsongen, men överhuvudtaget råvaror och inte halvfabrikat.

Eleverna och lärarna mår också bättre om man serverar hemlagad mat folkhögskola. Det tär mycket på kropp och sinne att studera, vare sig det handlar om akademiska ämnen eller konstarter. Man behöver bra, sund mat. Om den är vällagad är det också större chans att eleverna verkligen äter maten och inte tar till sockerfyllda mellanmål för att fylla magen.

En klimatsmart folkhögskola kan innebära mycket, på olika nivåer. Vissa skolor tar till vara alternativa energikällor, som värme från marken eller solenergi. Andra sparar också energi, vilket är ett annat sätt att fungera som klimatsmart folkhögskola. En så enkel sak som att öppna dörren själv och inte använda handikappknappen för att göra det automatiskt kan spara mycket energi.

Hemlagad mat på folkhögskola kan tyckas vara ett slöseri med pengar och resurser. I början kan det kosta en slant att komma igång. Men sundare mat leder till friskare elever och lärare, vilket i sin tur sparar pengar. En del skolor använder sitt kök till att undervisa eleverna i matlagning och hur man kan välja miljövänliga alternativ. Det kostar också mindre många gånger att handla lokala produkter eftersom man inte behöver betala bensin för att åka långt bort och handla.

När man skapar en klimatsmart folkhögskola och tänker praktiskt på hur man kan skapa eller spara energi, så kan man skapa en trend i området. Det är inte lätt alla gånger att komma igång och få alla på skolan att tänka annorlunda. Ett projekt som detta kräver lite tid. Men vartefter som nya elever kommer och går så vänjer man sig vid att så här är det. De allra flesta är intresserade av att göra sitt till för att förbättra miljön, det behövs ofta bara lite initiativ. Varje steg man tar i rätt riktning gynnar en själv och framtida generationer. Det är väl värt ansträngningen.